Είστε χορτοφάγοι και προσπαθείτε να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος; Σας έχουμε τη λύση, με το να τρώτε απλά φυτικές πρωτεΐνες. Η τακτική κατανάλωση κρέατος, μακροπρόθεσμα δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό. Το στάδιο αυτό της αλλαγής δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά αν είστε αποφασισμένοι να κάνετε αυτή την μικρή αλλαγή στη διατροφή σας, υπάρχουν μερικές φυτικές πρωτεΐνες όπου μπορείτε να τις τρώτε άφοβα.
Εδώ είναι 10 τροφές που θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε με το κρέας, καθώς είναι πολύ πλούσιες σε πρωτεΐνες. Αυτά τα έξι τα λαχανικά περιέχουν αμινοξέα και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.
1. Μπρόκολο
Μια μερίδα μπρόκολο περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το μπρόκολο περιέχει επίσης πολλές φυτικές ίνες και μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης C. Αυτό το λαχανικό είναι καλό για την καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, και τον κίνδυνο εμφάνισης της εκχύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Το μπρόκολο επιβραδύνει ή να αποτρέπει την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας. Μπορείτε να ετοιμάσετε αυτό το λαχανικό με διάφορους τρόπους, αλλά το ιδανικό είναι να το τρώτε ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο για να παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά του και τις φυτικές πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός.
2. Σπανάκι
Γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε σίδηρο, το σπανάκι, παρέχει επίσης μια εξαιρετική ποσότητα βιταμινών και μετάλλων. Επίσης, είναι πολύ πλούσιο και σε πρωτεΐνες. Το μισό φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 3 γραμμάρια. Ανήκει στα καροτενοειδή και μερικά από τα αντιοξειδωτικά που περιέχει,είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία των ματιών. Το σπανάκι μπορείτε να το ετοιμάζεται στον ατμό για να μην χάνει τις βιταμίνες του. Αυτές είναι: Βιταμίνη K, βιταμίνη A, βιταμίνη B και βιταμίνη C.
3. Μπιζέλια
Τα μπιζέλια, είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ είναι χαμηλά σε λιπαρά και χοληστερόλη. Περιέχουν φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο (το συναντάμε σε πολλές τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακα), ενώ είναι και ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία του εντέρου. Ενάμιση φλιτζάνι μπιζέλια περιέχουν 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης. Για ένα απόλυτα ισορροπημένο γεύμα, φτιάξτε μια σούπα από φρέσκα μπιζέλια μαγειρεμένα στον ατμό με διάφορα λαχανικά της επιλογής σας.
4. Πατάτα
Η πατάτα περιέχει περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες όπως η C, καθώς και μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι ψημένης πατάτας περιέχει μεταξύ 2,5 και 3 γραμμάρια πρωτεΐνης. Προτιμάτε να τις κάνετε στο φούρνο με ολόκληρη τη φλούδα και χωρίς λάδι ή να τις βράσετε στην κατσαρόλα.
5. Λαχανάκια Βρυξελλών
Αν και τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν έχουν και κάποια ιδιαίτερη γεύση, είναι ένας θησαυρός πρωτεΐνης, βιταμίνης C και καλίου. Είναι μια πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, ενώ περιέχουν φολικό οξύ, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6, φυτικές ίνες, χολίνη, βιταμίνη Β1, φώσφορο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτό το λαχανικό βοηθά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι 10 πιό πλούσιες τροφές με σίδηρο - Σύμμαχος για τον οργανισμό σας!
6. Καλαμπόκι
Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες. Περιέχει βιταμίνη Β1, Β2, Β3 και παντοθενικό οξύ (Β5). Είναι επίσης, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν αποτελεσματικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Το καλαμπόκι είναι ένα εξαιρετικό και θα πρέπει να μην τρώτε ρίχνοντας πολύ αλάτι. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καλαμποκιού λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη.
7. Κατσαρό λάχανο
Πραγματικά ένα από τα καλύτερα λαχανικά που μπορείτε να επιλέξετε να φάτε, είναι το κατσαρό λάχανο, που είναι και ο ορισμός ατού που λέμε "σούπερ τροφές". Φτιάξτε μια σαλάτα, μαγειρέψτε το στην κατσαρόλα, ή ετοιμάστε ένα μείγμα για smoothie, για να πάρετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός.
8. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια έχουν μια απαλή εξωτερική υφή και σε συνδυασμό με τις ιδιότητες που έχει για τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αποτελούν ένα νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό κύριο γεύμα. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε στο γκριλ με ελάχιστο ελαιόλαδο (μερικές σταγόνες μόνο είναι ότι πρέπει). Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, κόψτε λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο και μαϊντανό και στη συνέχεια αφήστε τα να μαγειρευτούν λίγο παραπάνω (λόγω του σκόρδου).
9. Αγκινάρες
Μπορείτε να φάτε αγκινάρες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως να τις μαγειρέψετε στον ατμό ή ψητές. Είναι τόσο νόστιμες και χορταστικές (χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές πρωτεΐνες) που μπορείτε να τις φάτε και ως κύριο γεύμα, όπως γινόταν αρχαία Ρώμη πριν από πολλά χρόνια!
10. Σπαράγγια
Δεν είναι μόνο ότι τα σπαράγγια περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αλλά βοηθούν επίσης και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τα σπαράγγια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, που σας χορταίνουν και σας αφήνουν μια αίσθηση ικανοποίησης. Μια καλή επιλογή, είναι να τα μαγειρέψετε στον ατμό.