Το έμφραγμα, αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου και σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή προσβολή, πεθαίνουν μέσα σε λίγη ώρα.
Γνωρίζοντας λοιπόν τα συμπτώματα του εμφράγματος και καλώντας αμέσως τις πρώτες βοήθειες, εάν πιστεύετε ότι κινδυνεύετε να πάθετε καρδιακή προσβολή, μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα να γίνουν πιό επικίνδυνα τα πράγματα. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να διαπιστώσετε αν έχετε υποστεί έμφραγμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρδιά και υγιεινή διατροφή: 8 βήματα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων
1. Κλασσικά συμπτώματα.
Εάν έχετε έντονους πόνους στο στήθος θα πρέπει να σας εξετάσει ένας καρδιολόγος, αλλά και μερικές φορές, τα κλασσικά συμπτώματα πόνου, είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν έμφραγμα. Αν και οι πόνοι στο στήθος και τα συμπτώματα, εκδηλώνονται συνήθως στους άνδρες όταν πρόκειται για έμφραγμα, οι γυναίκες απο την άλλη συνήθως, νιώθουν δυσφορία στο στήθος κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής.
2. Μην αγνοείτε έναν πόνο στο στήθος.
Ο πόνος στο στήθος μπορεί να μοιάζει με καούρα, δυσάρεστη πίεση, ή πόνο που μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από μερικά λεπτά ή να σταματήσει αμέσως και μετά να επιστρέψει.
3. Μην αγνοείτε έναν ελαφρύ πόνο.
Ένας ελαφρύς πόνος στο στήθος, μπορεί να είναι ή ήπιος ή και σοβαρός, και συχνά εμφανίζεται στο κέντρο ή την αριστερή πλευρά του θώρακα.
4. Πόνος στο επάνω μέρος του σώματος.
Δώστε προσοχή στην πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι, τα χέρια, τους ώμους και στη δυσφορία στο στομάχι. Η δυσφορία, ο πόνος ή η κόπωση σε αυτές τις περιοχές του σώματος μπορεί επίσης να προειδοποιούν για έμφραγμα, ειδικά όταν συμβαίνουν μαζί με άλλα συμπτώματα.
5. Μην αγνοείτε τη ναυτία, τον έμετο και τη ζάλη.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύουν ένα έμφραγμα και μπορεί να είναι μια καλή ένδειξη ότι έχει συμβεί μια ξαφνική αλλαγή στην υγεία της καρδιάς σας.
6. Ζητήστε βοήθεια.
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια δύσπνοια ζητήστε μια βοήθεια. Πολλά άτομα υποφέρουν από δύσπνοια κατά τη διάρκεια ή λίγο πριν από το έμφραγμα.
7. Να είστε σε εγρήγορση.
Να είστε σε εγρήγορση, αν νιώσετε ένα φτερούγισμα στην καρδιά σας ή έχετε κάποιο ανεξήγητο άγχος. Οι έντονοι παλμοί της καρδιάς, το αίσθημα αδυναμίας ή κόπωσης και η υπερβολική κούραση μετά την άσκηση, μπορεί όλα αυτά μαζί, να είναι ένδειξη καρδιακής προσβολής.
8. Κάντε ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Ζητήστε να κάνετε ηλεκτροκαρδιογράφημα ή μια εξέταση των καρδιακών ενζύμων. Για τα άτομα που πιστεύουν ότι έχουν υποστεί έμφραγμα και έχουν βιώσει μια στο παρελθόν, ή πιστεύουν ότι έχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα, μπορούν να ζητήσουν να κάνουν εξετάσεις για να προλάβουν το κακό.
9. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα που προχωρούν σιγά-σιγά.
Μερικά συμπτώματα για το έμφραγμα λαμβάνουν χώρα, σε ώρες ή ακόμη και ημέρες. Αν έχετε επίμονα συμπτώματα καρδιακής προσβολής, μπορεί να βιώνετε μια σειρά μικρών καρδιακών προσβολών ή να είστε στα πρόθυρα να πάθετε έμφραγμα.
10. Πείτε στον γιατρό σας να κοιτάει την καρδιά σας σε κάθε επίσκεψη.
Κάθε επίσκεψη στον γιατρό, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια έστω γρήγορη εξέταση της καρδιάς, ενώ όσοι ανησυχείται περισσότερο, μπορείτε να τον πιέσετε να σας την κάνει την εξέταση, ιδιαίτερα αν έχετε περάσει έμφραγμα στο παρελθόν ή έχετε βιώσει πιθανά συμπτώματα.
Η πρόληψη λένε οι παλιοί είναι η καλύτερη θεραπεία. Αλλά η γνώμη των ειδικών είναι αυτή που θα λύσει τις απορίες σας.